Rengöra kakel & kakelfog

Så rengör du kakelfog

Det krävs oftast mycket arbete för att hålla golv och kakel rent. Att rengöra klinkergolv innebär också att göra rent fogarna emellan kakelplattorna, så att man får bort smuts och bakterier som ofta fastnar där. Det finns två lämpliga sätt att göra rent klinkergolv. Antingen gör du det själv för hand eller så anlitar du en professionell firma. Vilket sätt du än väljer, så vill vi understryka att alla rengöringsmetoder ska användas med måtta för att förhindra att du skadar dina golv.

Kakelfogar kräver särskilda lösningar

Att göra rent kakelfogar för hand är både svårt och tidskrävande. Det finns många olika typer av klinkergolv och således finns det många olika sätt att göra rent dem på, beroende på vilket golv du har. Till exempel kan keramikplattor behöva annat rengöringsmedel än det till marmor. Detsamma gäller även vid rengöring av fogar, så att använda rätt produkter som är speciellt anpassade för just fogrengöring är att rekommendera för att behålla färgen. Men ändå använder sig många av det klassiska sättet, varmt vatten, en mopp och ett milt rengöringsmedel. Andra försöker göra egna rengöringsmedel med vinäger, väteperoxid och vatten och använder en borste. En blandning av vatten och vinäger mjukgör fogarna, en blandning av vatten och väteperoxid gör ett bra jobb med att lösa smutsen och borsten skrubbar lös smutsen i fogarna.

Rengöra kakelfogar med klorin

Det finns även de som använder klorin och blekmedel. Om du tänker använda kemikalier som klorin, väteperoxider och blekmedel är det dock mycket viktigt att du alltid bär rätt skyddsutrustning, såsom skyddshandskar och ser till att varken du eller ditt golv blir skadade.

Men det finns även de som använder sig av de särskilda kakel- och fogrengöringsmedel. Det finns ett stort utbud av sådana och det kan vara bra att testa några olika märken på ett mindre område av ditt golv och utvärdera resultatet, innan du bestämmer dig för en viss produkt. Var noga med att följa instruktionerna på produkten för att den ska vara så effektiv som möjligt. Låt medlet verka så länge som det står innan du tar tvättar bort det, för många produkter behöver en viss tid på sig för att bearbeta smutsen innan du kan torka bort den. Var noga med att alltid välja ett rengöringsmedel som passar din typ av golv och fog för att behålla utseende och färg.

Professionell kakelfogsrengöring

Det händer att inga av de ovanstående produkter biter på ditt golv, eller att det inte spelar någon roll hur mycket tid och arbete du än lägger ned, så blir det inte bättre. Då är det bäst att be om professionell rengöringshjälp. Du kan hitta en kakel- och fog-rengöringsfirma i till exempel Gula Sidorna eller anlita oss på Flyttstäd borås för prisvärda städtjänster.

De flesta experter använder ett skonsamt blekningsmedel för att göra rent ditt golv så att det inte tar skada. Oxideringsmedel är det mest effektiva då det kan ta bort år av smutslager och är dessutom det mest skonsamma blekmedlet i detta sammanhang. Vissa använder även högtryckstvättar vilket även det kan ge ett fantastiskt resultat. Om du har golv av marmormaterial rekommenderar vi att du anlitar en firma specialiserad på just det för att se till att det blir rengjort på rätt sätt och att detta dyra golv inte kommer till skada. Det viktigaste att tänka på för att behålla golvets utseende är ändå att ha en rutin på rengöring regelbundet, men du bör även anlita professionell hjälp minst en gång per år.