Rengöra Kristallkrona

Kristallkronor – Enkla rengörings- och reparationstips

Ingen skulle nog säga emot hur en kristallkrona har förmågan att lysa upp och förskönavilket utrymme som den än hänger i. Men trots deras skönhet och glans behöver även dessa smycken göras rent och repareras då och då. Tänkt dig bara hur mycket damm och smuts som samlas på en månad, eller till och med på ett år. Om du inte gör något åt smutsen i tid kan du lika gärna säga hejdå till din kristallkronas forna eleganta glans, och dessutom skulle det ju även vara slöseri med pengar att låta den förfalla på det sättet.

Snabba rengöringstips för din kristallkrona

Kristallkronor bör rengöras regelbundet för att behålla sin glans och oftast kan en snabb rengöring vara tillräckligt för att återställa den eleganta glansen. Personer som inte har så mycket tid över väljer nog detta sätt eftersom det oftast innebär att man inte behöver montera ned kristallkronan från taket.

Börja med att lägga handdukar, tidningspapper eller en dropptrasa under kristallkronan. Det behöver inte bli speciellt rörigt att rengöra kristallkronan bara du förbereder dig genom att skydda golvet från dammet som ramlar ner från kronan, samt från spill av vatten och rengöringsmedel.

Det är en bra idé att investera i en dammvippa med ett långt handtag. Du kommer definitivt ha stor användning för en sådan när du ska damma av kristallkronan. När du dammat bort allt damm kan du spraya på rikligt med glasrengöringsmedel på kristallerna, du kan till och med dränka dem helt och hållet med det om du vill. Låt det sedan droppat av helt och efter att kristallkronan har torkat så borde den ha återfått sin ursprungliga glans.

Snabba lagningstips

Om du står inför uppgiften att reparera en bruten arm till en kristallkrona kan dessa praktiska tips verkligen komma till användning. Men först måste du förbereda så att du har alla nödvändiga saker hemma som du behöver till reparationen såsom en spetstång, metalltråd, 4×4 massgummi och snabbtorkande glaslim.

  1. Placera kristallkronan på en stabil och platt yta. Utgå från en av de intakta armarna på kristallkronan och skär upp ett massgummiblock så att det överensstämmer med formen på den skadade armen.
  2. Positionera den brutna armen i ett massgummiblock och kontrollera sedan att den passar kristallkronans bas. Se till att de brutna ändarna passar perfekt, annars behöver du åtgärda det.
  3. Se efter om den brutna armen behöver ytterligare reparation eller stöd, och fixa i sådana fall till det.
  4. Använd ståltråden från kristallkronans topp eller från dess armar för att stödja den brutna armen. Om det behövs ytterligare tråd, försök att använda så lite som möjligt. Detta är huvudsakligen p.g.a. att när limmet är applicerat fäster det omedelbart och om du använder för många trådar tar det bara extra lång tid i onödan.
  5. Innan du applicerar limmet, lösgör eventuella trådar som sitter fast på kristallkronans bas. Sätt sedan massgummiblocket strax intill det trasiga stället.
  6. Applicera lim på de brutna ändar. Positionera blocket så att passar båda ändarna. Använd trådarna för att stödja den brutna armen medan limmet torkar.
  7. Vänta ett helt dygn innan du rör den brutna armen så att limmet hinner torka ordentligt.

Gör om denna procedur på andra trasiga kristallkronor i hemmet.