Tips Rengöring

Städmardrömmar och lösningar för att göra dem rent

Att rengöra dina prylar på rätt sätt kan bara ske om du är medveten om processen och har rätt verktyg för det. Utöver detta kan konstant oaktsamhet gentemot dessa göra problemet ännu större och orsaka många problem i framtiden. Många föredrar att anställa bra städfirmor i Borås en eller två gånger om året för grundlig rengöring. Men eftersom de är dyra, borde du veta hur du ska rengöra det på egen hand.

Lär dig rengöra dessa prylar

För att se till att du hanterar rengöring av dessa mardrömmar på bästa möjliga sätt, är här några tips och tricks som kan vara till nytta för dig.

lär dig rengöra micron snabbt

Rengöra Mikrovågsugn

Vi använder mikrovågsugnen hela tiden, men uppmärksammar knappast rengöringen av densamma. Vare sig det är de spillda matresterna inuti eller partiklarna som samlas i flera år på väggarna så är det mycket viktigt att rengöra dem på rätt sätt.

Så för att rengöra mikrovågsugnen kan du värma en skål vatten med lite vit vinäger i. Denna ånga kommer att döda alla bakterier och ta bort alla former av lukt. Du kan också använda en våt handduk eller svamp för att rengöra väggarna i den. Kom ihåg att rengöra den med händerna endast när den har svalnat.

Få bort djurhår

Även om husdjur kan vara dina bästa vänner faller deras hår i huset och det kan ställa till problem på olika sätt, inte minst eftersom det kan orsaka allergier. Använd fuktiga gummihandskar och gnugga händerna på ytor med handskar där det finns hårstrån. Detta kommer att vara tillräckligt med rengöring, men du kan också använda dammsugning för detta ändamål.

Rengöring av fett

Du skulle aldrig kunna rengöra fett bara genom att skrubba det. Blanda istället lite bakpulver med vatten och använd denna blandning för att applicera på områden med stor fettansamling. När du sedan skrubbar efter ett litet tag kommer det gå enklare.

Rengöring av duschmögel

Tricket för att rengöra dessa typer av mögel är väldigt enkelt då allt du behöver göra är att stoppa en bomullstuss i blekmedel och sedan placera den över möglet över en natt. Plocka sedan upp bomullen i vilken möglet har sugits upp och kasta den, givetvis på ett säkert sätt.

Rengöring av persienner

Oavsett hur mycket du rengör persiennerna blir de alltid smutsiga. Använd en blandning av varmt vatten och tvål för att rengöra persiennerna. Applicera den här blandningen, skrubba lite och torka av med en trasa för att se rena persienner.

Följ dessa enkla rengöringstips och ditt jobb kommer då att göras med lätthet.

8 essentiella tips på vårstädning för mer hälsosamt liv

Med våren i luften finns det så många saker att se fram emot: vårblommor, vårlov, vårmode, vårväder. Och sen har vi vårstädning. Städning av ditt hem från topp till tå är onekligen värt tiden och energin det kräver, men många människor skyr undan det (eller springer skrikande åt andra hållet) från en så tidskrävande och jobbig uppgift. Men genom att följa dessa tips på vårstädning – och anlita en rekommenderad städfirma i Borås som är proffs för saker som mattrengöring, målning- eller klädselrengöring – så kommer jobbet framför dig kännas mindre skräckinjagande (och ditt hem kommer bli skinande rent).

8 smarta tips på vårstädning

 1. Gör en plan. Bestäm hur mycket tid du kan avsätta till att städa varje dag och schemalägg den tiden till städning. Därefter skall du bestämma vilka projekt som är viktigast och se till att tackla dem först.
 2. Fyll på med städmaterial. Se till så du har allt material och produkter som du kommer behöva för att genomföra jobbet. När du väl har kommit igång vill du verkligen inte få slut på städmaterial. Se till att använda miljövänliga, icke-giftiga produkter så du håller ditt hem och miljön säker.
 3. Att rengöra mattor kommer göra stor skillnad för hur ditt hem ser ut. Din matta har trots allt genomlidit all vinterns smuts och damm. Att ta dig tid för att rengöra dina mattor eller att anlita ett professionellt mattstädningsföretag kommer göra stor skillnad på hur rent ditt hem känns. Att regelbundet rengöra dina mattor håller också borta irriterande allergener.
 4. Ditt hems tyger bör rengöras av ett proffs. Efter normalt användande så kan dina möbler börja se sunkiga ut och det kan få ett helt rum att kännas trist. Professionella mattstädningsföretag kan ofta erbjuda tjänster för att rengöra ditt hems tyger.
 5. Damma av ditt hem ordentligt. Eftersom damm har den obehagliga tendensen att samlas på platser som är svåra att komma åt, så som ovanpå takfläktar, lamparmaturer, persienner så bör du överväga att skaffa en dammvippa med skaft som kan förlängas.
 6. Släpp in ljuset. Rengör insidan och utsidan av dina fönster så att solen kan lysa igenom. Det kommer få ditt hem att kännas mycket ljusare.
 7. Rengöra dina golvlister. Det är lätt att missa smuts och damm på dessa platser eftersom många av oss inte lägger märke till dem.
 8. Var extra uppmärksam på ditt kakel och fog. En noggrann rengöring kan ta bort smuts och få ditt kakel och fog att återgå till dess ursprungliga färg. Företag som erbjuder mattstädning kan ofta också erbjuda professionell hjälp för att rengöra kakel och fog.

Dessa 8 vårstädningstips kan hjälpa dig att få ditt hem mer hälsosamt för din familj och kommer få allt att se och kännas fräscht igen.

5 anledningar till att du borde överväga att anlita en städfirma

Att hålla ditt hem städat och rent vid alla tidpunkter är minst sagt en utmaning. Det är långt ifrån ett trevligt jobb och det tar upp mycket tid. Att boka en tid med en lokal städfirma kan vara det enda valet för att lösa denna jobbiga situation. Jag har inga tvivel på att en snabb sökning på internet kommer ge sig en uppsjö av städfirmor att välja mellan. Om du känner att du har några av följande problem tveka inte med att anlita ett städföretag i Borås.

5 anledningar till att anlita en städfirma för hemstädning

1. Du har ingen fritid kvar! Oavsett om du har ett krävande jobb eller om du tar hand om din familj (kör barnen till skolan, handlar mat, lagar mat etc.), så har du säkert lite tid över att lägga på städning. Om detta är fallet så kommer du märka, att om du anlitar en städfirma, så kommer du slippa oroa dig över all den tid som du inte lägger på städning men borde. Du kommer att må mycket bättre och kan fokusera på att få andra saker gjorda medan ditt hem städas och hålls i gott skick. Aldrig mer behöver du komma hem till ett stökigt kaos och känna dig stressad över det.

2. Du är inte bra på att städa! Det är inget du behöver skämmas över om du inte är världsbäst på att städa ditt hem. Detta är inte en enkel sak att göra utan det kräver trots allt både kunskap för hur man tar sig an varje syssla, samt kunskap hur man använder de verktyg och rengöringsmedel som är involverade i processen. Om detta inte var nog så måste du också veta vad som fungerar och inte, så att du inte slösar med din tid i onödan. Om du anlitar en städfirma kan du slippa hela denna jobbiga situation.

Saknar rätt städverktyg

3. Du har inte städverktygen! Vissa städjobb, såsom mattrengöring eller möbelrengöring, kräver komplicerade verktyg som du förmodligen inte har hemma. Det är dyrt att köpa dem alla och oftast så är det inte värt det kontra att istället anlita en städfirma, som redan har alla dessa verktyg. För att gå ännu ett steg, bortsett från priset på verktygen så behöver de också plats att förvaras på, något som är en bristvara i många hem.

4. Du saknar motivation! Att städa är tröttsamt och kanske något de flesta inte blir exalterade över att göra. Faktum är att väldigt få gör det utan att visa några sura miner alls. Om du känner att du vill göra allt annat än att städa, så oroa dig inte. Anlita helt enkelt en städfirma och ditt hem är genast i goda händer.

5. Du vill spara pengar! Medan det är sant att ingen städfirma städar gratis så kan du faktiskt tjäna pengar på det i slutändan. Tänk på det en sekund, du slipper ju faktiskt spendera pengar på dyra produkter. Som dessutom kanske inte ens fungerar i slutändan.

Att anlita en städfirma är ett gott alternativ som du inte bara bör vifta bort. Tack vare alla deras städtjänster kan du spara tid och ork. Samtidigt får du ditt hem renare än någonsin på nolltid.

Rengöra kakel & kakelfog

Så rengör du kakelfog

Det krävs oftast mycket arbete för att hålla golv och kakel rent. Att rengöra klinkergolv innebär också att göra rent fogarna emellan kakelplattorna, så att man får bort smuts och bakterier som ofta fastnar där. Det finns två lämpliga sätt att göra rent klinkergolv. Antingen gör du det själv för hand eller så anlitar du en professionell firma. Vilket sätt du än väljer, så vill vi understryka att alla rengöringsmetoder ska användas med måtta för att förhindra att du skadar dina golv.

Kakelfogar kräver särskilda lösningar

Att göra rent kakelfogar för hand är både svårt och tidskrävande. Det finns många olika typer av klinkergolv och således finns det många olika sätt att göra rent dem på, beroende på vilket golv du har. Till exempel kan keramikplattor behöva annat rengöringsmedel än det till marmor. Detsamma gäller även vid rengöring av fogar, så att använda rätt produkter som är speciellt anpassade för just fogrengöring är att rekommendera för att behålla färgen. Men ändå använder sig många av det klassiska sättet, varmt vatten, en mopp och ett milt rengöringsmedel. Andra försöker göra egna rengöringsmedel med vinäger, väteperoxid och vatten och använder en borste. En blandning av vatten och vinäger mjukgör fogarna, en blandning av vatten och väteperoxid gör ett bra jobb med att lösa smutsen och borsten skrubbar lös smutsen i fogarna.

Rengöra kakelfogar med klorin

Det finns även de som använder klorin och blekmedel. Om du tänker använda kemikalier som klorin, väteperoxider och blekmedel är det dock mycket viktigt att du alltid bär rätt skyddsutrustning, såsom skyddshandskar och ser till att varken du eller ditt golv blir skadade.

Men det finns även de som använder sig av de särskilda kakel- och fogrengöringsmedel. Det finns ett stort utbud av sådana och det kan vara bra att testa några olika märken på ett mindre område av ditt golv och utvärdera resultatet, innan du bestämmer dig för en viss produkt. Var noga med att följa instruktionerna på produkten för att den ska vara så effektiv som möjligt. Låt medlet verka så länge som det står innan du tar tvättar bort det, för många produkter behöver en viss tid på sig för att bearbeta smutsen innan du kan torka bort den. Var noga med att alltid välja ett rengöringsmedel som passar din typ av golv och fog för att behålla utseende och färg.

Professionell kakelfogsrengöring

Det händer att inga av de ovanstående produkter biter på ditt golv, eller att det inte spelar någon roll hur mycket tid och arbete du än lägger ned, så blir det inte bättre. Då är det bäst att be om professionell rengöringshjälp. Du kan hitta en kakel- och fog-rengöringsfirma i till exempel Gula Sidorna eller anlita oss på Flyttstäd borås för prisvärda städtjänster.

De flesta experter använder ett skonsamt blekningsmedel för att göra rent ditt golv så att det inte tar skada. Oxideringsmedel är det mest effektiva då det kan ta bort år av smutslager och är dessutom det mest skonsamma blekmedlet i detta sammanhang. Vissa använder även högtryckstvättar vilket även det kan ge ett fantastiskt resultat. Om du har golv av marmormaterial rekommenderar vi att du anlitar en firma specialiserad på just det för att se till att det blir rengjort på rätt sätt och att detta dyra golv inte kommer till skada. Det viktigaste att tänka på för att behålla golvets utseende är ändå att ha en rutin på rengöring regelbundet, men du bör även anlita professionell hjälp minst en gång per år.

Rengöra Kristallkrona

Kristallkronor – Enkla rengörings- och reparationstips

Ingen skulle nog säga emot hur en kristallkrona har förmågan att lysa upp och förskönavilket utrymme som den än hänger i. Men trots deras skönhet och glans behöver även dessa smycken göras rent och repareras då och då. Tänkt dig bara hur mycket damm och smuts som samlas på en månad, eller till och med på ett år. Om du inte gör något åt smutsen i tid kan du lika gärna säga hejdå till din kristallkronas forna eleganta glans, och dessutom skulle det ju även vara slöseri med pengar att låta den förfalla på det sättet.

Snabba rengöringstips för din kristallkrona

Kristallkronor bör rengöras regelbundet för att behålla sin glans och oftast kan en snabb rengöring vara tillräckligt för att återställa den eleganta glansen. Personer som inte har så mycket tid över väljer nog detta sätt eftersom det oftast innebär att man inte behöver montera ned kristallkronan från taket.

Börja med att lägga handdukar, tidningspapper eller en dropptrasa under kristallkronan. Det behöver inte bli speciellt rörigt att rengöra kristallkronan bara du förbereder dig genom att skydda golvet från dammet som ramlar ner från kronan, samt från spill av vatten och rengöringsmedel.

Det är en bra idé att investera i en dammvippa med ett långt handtag. Du kommer definitivt ha stor användning för en sådan när du ska damma av kristallkronan. När du dammat bort allt damm kan du spraya på rikligt med glasrengöringsmedel på kristallerna, du kan till och med dränka dem helt och hållet med det om du vill. Låt det sedan droppat av helt och efter att kristallkronan har torkat så borde den ha återfått sin ursprungliga glans.

Snabba lagningstips

Om du står inför uppgiften att reparera en bruten arm till en kristallkrona kan dessa praktiska tips verkligen komma till användning. Men först måste du förbereda så att du har alla nödvändiga saker hemma som du behöver till reparationen såsom en spetstång, metalltråd, 4×4 massgummi och snabbtorkande glaslim.

 1. Placera kristallkronan på en stabil och platt yta. Utgå från en av de intakta armarna på kristallkronan och skär upp ett massgummiblock så att det överensstämmer med formen på den skadade armen.
 2. Positionera den brutna armen i ett massgummiblock och kontrollera sedan att den passar kristallkronans bas. Se till att de brutna ändarna passar perfekt, annars behöver du åtgärda det.
 3. Se efter om den brutna armen behöver ytterligare reparation eller stöd, och fixa i sådana fall till det.
 4. Använd ståltråden från kristallkronans topp eller från dess armar för att stödja den brutna armen. Om det behövs ytterligare tråd, försök att använda så lite som möjligt. Detta är huvudsakligen p.g.a. att när limmet är applicerat fäster det omedelbart och om du använder för många trådar tar det bara extra lång tid i onödan.
 5. Innan du applicerar limmet, lösgör eventuella trådar som sitter fast på kristallkronans bas. Sätt sedan massgummiblocket strax intill det trasiga stället.
 6. Applicera lim på de brutna ändar. Positionera blocket så att passar båda ändarna. Använd trådarna för att stödja den brutna armen medan limmet torkar.
 7. Vänta ett helt dygn innan du rör den brutna armen så att limmet hinner torka ordentligt.

Gör om denna procedur på andra trasiga kristallkronor i hemmet.